radiculopathie S1 > 30 jaar

Weergave van 0 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #8983
      Avatar fotoEdwin de Raaij
      Deelnemer

      LS,

      de patiënten die wij in de dagelijkse praktijk zien komen omdat ze klachten hebben. Vaak proberen wij deze klachten te herleiden naar een verstoorde weefselstructuur of aandoening. Er zijn echter mensen die een verstoorde weefselstructuur of aandoening hebben maar geen klachten => deze zien wij ook niet. Tenzij een patiënt, naast de klacht waarvoor hij ons bezoekt, een aandoening blijkt te hebben terwijl hij er nooit klachten over heeft gehad. Wel, zo’n patiënt ontmoette ik afgelopen week.

      De klachten waarvoor hij kwam bleek een arhtritis te zijn van zijn linker knie op basis van een over belasting => meneer (70 jaar) had de buitenkant van zijn huis geschilderd. In de anamnese vermeldde hij zijdelings dat mensen uit zijn omgeving al jaren regelmatig zeiden: “Harrie wat loop jij toch raar”.
      Uit mijn onderzoek bleek dat Harrie in zijn rechterbeen een forse a-trofie had van de 3-ceps, uitval van de APR en een onvermogen om op tenenstand te komen met de rechter voet. Bij navraag had hij de ‘smalle kuit’ al jaren had en heeft hij zo’n 30 jaar geleden eenmalig rugpijn gehad (“ik heb een week over de grond gekropen”). Nooit in de gezondheidszorg hulp gezocht hiervoor.

      Kortom wel een aandoening maar geen gezondheidsprobleem, laat staan een hulpvraag.
      De perceptie van deze meneer over de signalen die hij heeft ( smalle kuit, Harrie wat loop jij toch raar) leidt bij deze meneer niet tot een klacht. Bij een ander mens kunnen dezelfde signalen juist weer wel leiden tot een klacht met hulpvraag => het kennen van de ziekteperceptie van de patiënt kunnen hierbij dan informatie opleveren die sturend kan zijn voor de communicatie naar de patiënt.

Weergave van 0 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.