[peiling] Fysiotherapeutische diagnose

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF Algemeen (KNGF) [peiling] Fysiotherapeutische diagnose

Weergave van 3 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #8573
      Avatar fotoEdwin de Raaij
      Deelnemer

      Een fysiotherapeut behoort de Fysiotherapeutisch diagnose te kunnen stellen conform de beschrijving in de Richtlijn Verslaglegging (bijlage). Hebben bachelor fysiotherapeuten de daarvoor benodigde competenties? Zoniet, zijn deze wel aanwezig bij Master fysiotherapeuten?

      fysiotherapeutische_diagnose.pdf

    • #8643
      Avatar fotoNiek Vink
      Deelnemer

      Als een vrouw de praktijk binnenkomt die post partum klachten ontwikkelt aan de radiale zijde van de pols en een positieve finkelstein heeft dan kan ik inderdaad een fysiotherapeutische diagnose stellen.

      Betreft het daarentegen een patient met een uitgebreid klachtenbeeld en nevendiagnosen zoals fybromyalgie of borderline o.i.d. dan wordt het door gebrek aan ervaring lastig om alle onderliggende externe en persoonlijke factoren (zoals genoemd in het pdf bestand) in kaart te brengen.

      Dus, afhankelijk van de complexiteit van de aandoening en de invloed van de psychosomatiek hierop maken het door gebrek aan ervaring en tevens scholing misschien wel te complex. Ervaring speelt dan zeker een rol.

    • #8644

      Beste Edwin,

      In een discussielijn elders hier op dit forum over DTF heb ik hierover al het nodige geschreven. Ik vind het lastig om met feiten te onderbouwen waarom bachelor fysiotherapeuten te weinig kennis hebben ten aanzien van het onderdeel ‘onderliggende medische factoren’ van de fysiotherapeutiche diagnose. Mijn mening berust vooral op meer dan dertig jaar ervaring met studenten van de HSL. Hun curriculum bestaat op z’n hoogste uit maximaal 14(!) kontakturen per week. Colleges algemene en speciele pathologie, gegeven door deskundigen op dat gebied, bestaan niet meer; colleges anatomie en fysiologie worden minimaal gegeven. Daar valt tegenin te brengen dat studenten niet alleen leren in frontale colleges. Ik ben overigens wel van mening dat de huidige afgestudeerde bachelors over bredere competenties beschikken dan mijn generatie zodat er misschien gesproken kan worden van een verschuiving. Maar of dit bewust gebeurd is?

      Peter van der Salm.

    • #8645
      Avatar fotoRonald Korsten
      Deelnemer

      Het stellen van de fysiotherapeutische diagnose is een probleemanalyse met als bedoeling een zo adequaat mogelijk behandelvoorstel te doen. Natuurlijk spelen ervaring, opleidingsniveau en bijvoorbeeld analytisch vermogen mee in de kwaliteit van de gestelde fysiotherapeutische diagnose. Er zullen echter altijd verschillen blijven in de gestelde fysiotherapeutische diagnoses, net zo als er altijd interpersoonlijke verschillen zijn.
      Het toe-eigenen van het vermogen om een fysiotherapeutische diagnose te kunnen stellen aan bijvoorbeeld een masterniveau is onnodig arbitrair. Onbekend maakt onbekwaam: spelen patiënt-persoonlijke factoren mee die je als fysiotherapeut niet goed weet te plaatsen of vind je de medische diagnose / comorbititeit lastig dan zul je te rade moeten gaan bij collega’s in je praktijk of andere disciplines er bij moeten betrekken.
      Ben je als (pas-afgestudeerde) bachelor echter genoeg gemotiveerd en gedreven om er het maximale uit te halen dan zul je tot de betere beroepsgenoten behoren. Die fysiotherapeutische diagnose gaat dan ook wel lukken.

Weergave van 3 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.