zondag 7 maart, 2021

Onderwerp: Lymfesysteem

Weergave van 5 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #6074
   frankTB
   Bijdrager

   Hallo allemaal,

   Mensen met een lymfoedeem/ stoornis in het lymfesysteem moeten o.a. behandeld worden door oedeemtherapeuten.

   In de opleiding tot algemeen fysiotherapeut komt het onderwerp ´lymfesysteem´ maar kort aan bod. Is het noodzakelijk dat een algemeen fysiotherapeut ook verstand heeft van het lymfesysteem? Wat is vooral belangrijk om als algemeen fysiotherapeut over dit onderwerp te weten?

   Ben benieuwd naar jullie mening.
   Frank

  • #6287
   Edwin de Raaij
   Bijdrager

   Dag Frank,

   een goed punt wat je aandraagt.
   Ik heb de luxe om in onze praktijk samen te kunnen werken met een collega die zich het FT-behandelen van lymfoedeem heeft eigen gemaakt.
   Deze week nog overleg gehad over een casus. Ik heb zeer beperkte kennis en vaardigheid op dit gebied. Ik zou altijd een specialist raadplegen (indien de casus zich ervoor leent), ook als deze niet in mijn praktijk aanwezig is.

   Als algemeen FT hoef ik die kennis, in mijn geval, zelf niet te hebben.

  • #6288
   Rob
   Sleutelbeheerder

   Ook ik heb de luxe dat ik met (twee) oedeemtherapeuten mag samenwerken.
   Hierdoor behandel ik geen enkele lymfepatiënt.
   Patiënten worden bij ons altijd ingepland bij de therapeut die de beste behandeling uit kan voeren.

   Patiënten die bij uitstek door een manueeltherapeut gezien kunnen worden, komen dan weer bij mij of mijn collega manueeltherapeut terecht.

   Overigens heb ik het idee dat praktijken met gespecialiseerde therapeuten steeds meer een regionale functie krijgen omdat patiënten specifiek naar deze praktijken doorverwezen worden.

  • #6289
   nijn
   Bijdrager

   Ik heb de luxe (;)) dat ik zelf oedeemfysiotherapeut ben, wat overigens hartstikke leuk is.
   Een MLD behandeling verschilt wezenlijk van een “reguliere” massage… Dit is een heel andere techniek en met een heel ander doel. Daarom denk ik dat je altijd een specialist moet raadplegen. Een gewone massage kan zelfs gecontrainidiceerd zijn! Verder moet je met je bewegingstherapie goed op letten. Een oedeem kan nog wel 10 jaar na de ok datum ontstaan. Als MLD therapeut heb je ook nog andere middelen ter beschikking zoals zwachtelen en lymfetaping. Ik ben van mening dat je een patient te kort doet als je die niet naar een specialist door verwijst (onbekend= onbekwaam) dat geldt voor alle dingen waar een ander zich in gespecialiseerd heeft. Denk aan bekkentherapie etc.
   Wist je dat je met MLD ook heel goed spanningshoofdpijn, hooikoorts, sinusitis etc. kunt behandelen? Kijk maar eens op – link –

  • #6290
   frankTB
   Bijdrager

   Bedankt voor jullie reacties.
   Ik ben het met jullie eens dat je iemand met lymfoedeem het beste door
   een oedeemtherapeut kan laten behandelen.
   Maar het is toch belangrijk dat je ook als algemeen fysiotherapeut o.a. de functie van het lymfesysteem kent, stoornissen aan het lymfesysteem (h)erkent en dat je een lymfoedeem kan onderscheiden van andere oedemen. Of zie ik dat verkeerd.

   En als algemeen fysiotherapeut zou je toch ook een patiënt met oedeemvorming/ vergrote kans op oedeemvorming onder behandeling kunnen krijgen voor een ‘algemene klacht’. Dan is het toch goed om de risico’s te kennen, o.a. die waar Nijn over schreef. Of komt zoiets nooit voor?

   Frank

  • #6291
   nijn
   Bijdrager

   Hoi Frank,
   alle oedemen zijn te behandelen door een oedeemft. Of het nu om een lymfoedeem gaat of om een ander oedeem. ik denk dat je als stelling heel goed aan kunt houden: “alles wat geopereerd is en waar lymfeklieren weg gehaald zijn, doorverwijzen”. dan kan het nooit mis gaan. waar zo iemand ook voor komt.

Weergave van 5 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut