maandag 14 oktober, 2019

Microfet krachtmeting gebruiken voor krachttraining

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Microfet krachtmeting gebruiken voor krachttraining

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Zoethout 13 jaren, 10 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #11075

  JoopvanRijn
  Bijdrager

  De Microfet meet de spierkracht van een client in Newton.
  Hoe dit om te rekenen naar 1 RM ?
  m.a.w. hoe gebruik ik de uitslag van de meting om de trainingsintensiteit ( aantal kg gewicht) bijv.80% x 1 RM te bepalen . ( voor bijv. COPD revalidatie)
  alvast bedankt,
  Groet Joop

  #11153

  Zoethout
  Bijdrager

  Beste Joop,

  De microfet meet de spierkracht in een open keten. Deze kracht vertalen naar een weerstand, toe te passen in een oefening in gesloten keten is niet mogelijk.

  De waarde van de microfet zit vooral in het evalueren/toetsen van de effectiviteit van je behandeling, er van uit gaande dat je een valide/reproduceerbare meting verricht.

  Mijn ervaringen met de microfet (2 jaar paralel met gemodificeerde 1 RM gebruikt, uiteindelijk de microfet in de kast gedaan) zijn niet positief.

  Groet,

  Siebrand

  #11154

  JoopvanRijn
  Bijdrager

  Dank je Siebrand,
  Hoe ziet zo’n gemodificeerde 1 RM er dan uit ?
  Wel zonde trouwens van zo’n dure microfet.
  Groet Joop

  #11155

  Zoethout
  Bijdrager

  Beste Joop,

  Inderdaad zonde van zo’n duur app. De gemodificeerde 1 RM is niets anders dan op voorhand inschatten bij een oefeingen, welke weerstand een pt 5-15 keer kan uitvoeren. Het aantal herhalingen geeft via een omreken tabel een percentage van het 1 RMmax. Bijv.: 50 kg 7 maal gedaan (uit tabel: 7 herhalingen is 85% van 1 RM) geeft een 1 RM bij die oefening van bijna 59 kg. Deze test is beter valide en inter- en intraindividueel reproduceerbaar. Meer informatie over het aantal herhalingen en het percentage van 1RM is op diverse plaatsen te vinden.

  Groet,

  Siebrand

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

- Advertentie _FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut