Microfet krachtmeting gebruiken voor krachttraining

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Microfet krachtmeting gebruiken voor krachttraining

Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #11075
   JoopvanRijn
   Deelnemer

   De Microfet meet de spierkracht van een client in Newton.
   Hoe dit om te rekenen naar 1 RM ?
   m.a.w. hoe gebruik ik de uitslag van de meting om de trainingsintensiteit ( aantal kg gewicht) bijv.80% x 1 RM te bepalen . ( voor bijv. COPD revalidatie)
   alvast bedankt,
   Groet Joop

  • #11153
   Zoethout
   Deelnemer

   Beste Joop,

   De microfet meet de spierkracht in een open keten. Deze kracht vertalen naar een weerstand, toe te passen in een oefening in gesloten keten is niet mogelijk.

   De waarde van de microfet zit vooral in het evalueren/toetsen van de effectiviteit van je behandeling, er van uit gaande dat je een valide/reproduceerbare meting verricht.

   Mijn ervaringen met de microfet (2 jaar paralel met gemodificeerde 1 RM gebruikt, uiteindelijk de microfet in de kast gedaan) zijn niet positief.

   Groet,

   Siebrand

  • #11154
   JoopvanRijn
   Deelnemer

   Dank je Siebrand,
   Hoe ziet zo’n gemodificeerde 1 RM er dan uit ?
   Wel zonde trouwens van zo’n dure microfet.
   Groet Joop

  • #11155
   Zoethout
   Deelnemer

   Beste Joop,

   Inderdaad zonde van zo’n duur app. De gemodificeerde 1 RM is niets anders dan op voorhand inschatten bij een oefeingen, welke weerstand een pt 5-15 keer kan uitvoeren. Het aantal herhalingen geeft via een omreken tabel een percentage van het 1 RMmax. Bijv.: 50 kg 7 maal gedaan (uit tabel: 7 herhalingen is 85% van 1 RM) geeft een 1 RM bij die oefening van bijna 59 kg. Deze test is beter valide en inter- en intraindividueel reproduceerbaar. Meer informatie over het aantal herhalingen en het percentage van 1RM is op diverse plaatsen te vinden.

   Groet,

   Siebrand

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.