zondag 14 augustus, 2022

Iemand ervaring met de "atlasprofilaxmethode" ?

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Iemand ervaring met de "atlasprofilaxmethode" ?

Weergave van 14 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #14091
   T. Schambergen
   Deelnemer

   Kreeg vandaag van een patient deze link doorgestuurd en was hier heel enthousiast over. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Iemand van jullie ?
   http://www.atlasprofilax.ch/nl/the-atlas

   Vriendelijke groet,

   Thom Schambergen

  • #14092
   beheerder
   Sleutelbeheerder

   Hoi Thom,

   Ik kende deze nog niet. Maar het lijkt niet echt iets nieuws maar de info op de website blijft redelijk vaag. Er moet ook een video zijn maar deze staat nu niet online.

   Ook meer info via:

   Atlaszone

   Filmpje gevonden (deze lijkt redelijk nieuw)

  • #14095
   beheerder
   Sleutelbeheerder

   Filmpje is overigens van januari 2010 (dus niet zo nieuw)

  • #14195
   Jan van Eekelen
   Deelnemer

   Lijkt op het : Hole in One” -principe zoals ooit geïntroduceerd door Palmer.
   Groet, Jan van Eekelen

  • #14225

   De enige ervaring die ik hiermee heb is de waarschuwing voor behadelmethoden van ex-patiënten die het beter menen te dan het reguliere behandelcircuit.
   De hoeveelheid uiterst dubieuze aannames is hier zo groot, dat het zeer onwaarschijnlijk lijkt dat van deze benadering ook maar enige werkzaamheid verwacht mag worden.

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

  • #14431
   Koen Overdijk
   Deelnemer

   In dit filmpje spreekt men in feite van een gefixeerde subluxatie. De normale rotatie-as van C01 ligt niet meer centraal maar re, resulterend in een subluxatie links. Rotatie van C0 tov C1 is normaal 3 tto 4 graden mogelijk. De hier getoonde subluxatie is principieel mogelijk, maar zal alleen gebeuren bij bandlaxiteit zaols na een ernstig ongeval of traumatische geboorte. Een hypermobiliteit van C1 t.o.v. C2 en/of schedel is in feite het veronderstelde mechanisme van het Kiss Syndroom. In een vroeger filmpje lieten deze lieden de processie transversus C1 zelfs vasthaken achter het proc.styloideus van de schedel wat helemaal niet kan, want daar zit een ligament aan vast dat dit verhindert. Zonder normale zijwaartse mobiliteit van C0 tov C1 kan je geen rotatie op C1-2 maken, en geloof me dat merk je! Dus te veronderstellen dat heel veel mensen hier ongemerkt mee rondlopen en zich preventief moeten laten behandelen is uitert dubieus. Daarbij komt dat betrouwbaar vaststellen van een assymetrie praktisch onmogelijk is omdat assymetrieën meer regel als uitzondering zijn.

  • #14451

   In aanvulling op de reactie van ‘isdatzo?’: voor alle beweringen wordt geen spoor van bewijs geleverd terwijl inderdaad allerlei tegenargumenten op te noemen zijn.

   Peter van dwer Salm

  • #14486
   Francis
   Deelnemer

   Wonderlijk filmpje.
   Het stelt dat het atlanto-occipitale gewricht ons de mogelijkheid geeft ons hoofd links en rechtsom te draaien (!?), terwijl het filmpje ons de rotaties in het atlanto-axiale gewricht laat zien.
   Vervolgens laat het een krankzinnige dislocatie van het atlanto-occipitale gewricht zien.
   Het is een verzonnen verhaal. Vroeger was papier geduldig, nu zijn computeranimaties het.
   Voor de rest is het pure handel en heeft het niets met gezondheidszorg te maken.

  • #14487
   Edwin de Raaij
   Deelnemer

   Wat een beweringen. Geen aanknopingspunten voor onderliggend bewijs en vele aannames waar tegenbewijs voor te geven is.

   Het begint met de rationale dat goede mentale en fysieke gezondheid allemaal terug te voeren is op de Atlas. Dit is zo algemeen gesteld dat het niet te onderbouwen valt.

   Ben het eens met de kritiek betreffende het voorkomen van asymmetrie, mogelijk eerder regel dan uitzondering. Recente publicaties van Catrysse et al hierover maken dit duidelijk.
   En het betrouwbaar vaststellen van diverse stoornissen is ook minder vanzelfsprekend dan wellicht gedacht wordt (Pool et al).

   Kortom; mooie animatie die de wereld van de hoog CWK te simpel voorstelt, laat staan dat ze de bewering over invloed op gezondheid kunnen waarmaken. Marketing technisch goed instrument.

   Ervaring met disposities van de atlas?
   Vroeger wel, nu niet meer. En met de kennis die ik nu heb vroeger waarschijnlijk ook niet …. ;-)

  • #14500

   Helemaal mee eens collega’s. Populistisch commercieel filmpje waarbij het niveau van de video omgekeerd evenredig is met de inhoudelijke kwaliteit van hetgeen beweerd wordt. De tijd waarin er met droge ogen gesteld kan worden dat een gouden interventie de directe oplossing is voor alle ongemak en zelfs nog preventief werkt ook, ligt ver achter ons.

   De publicaties van Eric Catrysse, Jan Pool of Emiel van Trijffel geven voldoende munitie voor een genuanceerde visie. Waarom toch neem ik een tendens waar dat steeds meer collega’s claimen een wel zeer speciale “atlasbehandelmethode” te kunnen geven zonder enige behoorlijke onderbouwing?

   Is dit de marktwerking ?

   Groets
   Roel

  • #14501
   Francis
   Deelnemer

   Ik vrees van wel, Roel.
   De marktwerking propageert het ontwikkelen van “nieuwe producten”.
   Welnu: hier is er dan een.

  • #14533
   Kan
   Deelnemer

   Hi Thom, Ik ben er niet mee bekend en wil dat graag zo houden. Categorie: gebakken lucht c.q. broodje aap. Maar laten we ook vooral bescheidenheid betrachten ten aanzien van onze eigen rationales en verklaringsmechanismen van veel interventies. Veel blijft vooralsnog een black box.
   Ronald.

  • #14540
   Frank Conijn
   Deelnemer

   In aanvulling op de goede argumenten al gegeven: het filmpje zegt dat na het repositioneren, de atlast nooit meer van zijn plaats zal komt. Met twee uitroeptekens. Ik vraag me dan af: hoe is-ie dan van zijn plaats gekomen, bij zoveel mensen? Hebben die allemaal een zwaar head-on trauma opgelopen?

   Ik hoop dat deze site geïndexeerd wordt door Google, zodat als mensen naar info over deze methode zoeken ze op deze pagina terecht komen.

   Met effectieve geneeskunde heeft het in ieder geval niets te maken. Dit is gewoon geldklopperij.

  • #14541
   Frank Conijn
   Deelnemer

   ‘atlast’ moet uiteraard ‘atlas’ zijn, en het ‘zal’ in die zin had er niet gemoeten.

  • #14549
   Rob
   Sleutelbeheerder

   Hallo Frank,

   Ook Google indexeert het forum hier.
   Kijk maar eens op: http://www.google.nl/search?q=atlasprofilaxmethode

Weergave van 14 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.