zaterdag 16 oktober, 2021

Het doet er niet meer toe of klachten specifiek of a-specifiek zijn?

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Overige onderwepen/algemeen Overige onderwerpen/algemeen Het doet er niet meer toe of klachten specifiek of a-specifiek zijn?

Weergave van 3 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #6062
   MartijnO
   Bijdrager

   Ik las laatst een artikel op internet: – link –

   Hierin wordt gesteld dat specifieke en a-specifieke klachten er niet meer toe doen…

   Graag reacties op dit artikel…. !mistrust

  • #6265
   Rob
   Sleutelbeheerder

   Beste MartijnO, Je verwijst naar een behoorlijke lap tekst, je doelt waarschijnlijk deze uitspraak van Rob Oostendorp:

   Dus het doet er helemaal niet meer toe of klachten specifiek of aspecifiek zijn?

   “Nee, in veel gevallen kun je met bewegen toch een verbetering in het functioneren bereiken of teruggang in het functioneren tegenhouden. Je kunt mensen helpen het eigen speelveld te vergroten. Veel mensen maken – bang als ze zijn om teveel van hun eigen lijf te vergen – hun eigen speelveld heel erg klein en maken daarmee hun eigen functioneren steeds beperkter waardoor hunklachten worden versterkt. Het gaat erom mensen hun zelfcontrole en gevoel van zelfeffectiviteit (zogenaamde interne locus of control) te laten regelen. Teveel mensen zeggen: “nu heb ik een probleem, laten anderen het maar oplossen; dan is er sprake van een externe locus of control. ; dat moeten we niet hebben. De mensen moeten zelf de verantwoordelijkheid voor hun functioneren willen nemen en dat kunnen ze vaak veel beter dan ze zelf in gaten hebben.

  • #6266

   Beste Martijn,

   In de fysiotherapie wordt met aspecifiek bedoeld dat we niet weten waar de (pijn-)klachten vandaan komen of waardoor ze veroorzaakt worden.
   Voor lage rug en nekklachten wordt dit in de wetenschap berekend op 90-95 %.
   Dat veel fysiotherapeuten en allerlei soorten manueeltherapeuten hierbinnen wel subgroepen onderscheiden en als ‘specifiek’ beschouwen, is vooralsnog louter speculatief.
   Bij de specifieke nek- en rugklachten kan de medische en paramedische behandeling meer plaatsvinden vanuit de kennis die we hebben over de relevante pathofysiologie.
   Ook dan echter zijn communicatie en oefentherapie de belangrijkste interventies.

  • #6267
   Edwin de Raaij
   Bijdrager

   Strikt genomen is de term specifiek en a-specifiek beschreven aan de hand van lage rugpijn (Waddell). Daar hoort dan ook nog serieus en non-serieus LBP bij. Het is later (terecht of niet) overgenomen voor andere anatomische regio’s.

   Specifiek betekent dat er een aandoening aanwezig is die beschreven staat in de International Classification of Disaeses – link –
   A-specifiek betekent dat er geen aandoening aanwezig is die beschreven staat in de International Classification of Disaeses.
   Verder betekent het niets. Het probleem is nu dat er allerlei verschillende invullingen gegeven zijn aan de termen specifiek en a-specifiek.

   Of speciefieke cq a-specifieke klachten er toe doen?
   In wezen is de formulering niet juist. Het is beschreven a.d.h.v. lage rugpijn => indien mensen met rugpijn geen aandoening hebben spreek je van a-specifieke lage rugpijn
   A-specifieke lage rugklachten is dus een misleidende formulering. Er bestaat op basis van Waddell alleen a-specifieke lage rugpijn.

   groet,
   Edwin

Weergave van 3 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut