fixatie scapula aan rest-thorax

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #11071
   Renate
   Deelnemer

   Ik heb onlangs een patiënt verwezen gekregen met een thoraxwandresectie met pneumonectomie links met tevens een fixatie van de scapula aan de rest thorax d.d. 20-06-2005.
   Pte klaagt nu nog steeds over het feit dat ze haar arm niet kan laten afhangen. Ze voelt dan een soort scheurend gevoel in haar arm bij de biceps. Ook heeft ze nog last langs de rand van de scapula links. Ze kan haar linker arm echter wel goed bewegen. Anteflexie haalt ze makkelijk 170 graden. Liggen op de linker arm gaat goed (!!) liggen op de rechter arm echter niet. Zijn er fysiotherapeuten die een dergelijke casus ook hebben gehad en zo ja hebben zij hun pt kunnen helpen ?

  • #11129
   Ruud Lindenburg
   Deelnemer

   Renate, ik kan niet uit ervaring spreken, zo’n casus heb ik nooit gezien. Ik vind het nog al wat om de scapula aan de thorax te fixeren. Je bent de hele mobiliteit van het scapulothoracale glijvlka kwijt. Daadoor beperk je natuurlijk de gehele schoudergordel mobiliteit volledig. Voor af laten hangen van de arm heb je adductie in het GH gewricht nodig en mediorotatie van de scapula. Als de scapula in een enigzins latero rotatie stand is gexixeerd staat de humerus in het GH gewricht dus relatief in een abductie stand. Misschien kun je deze mobiliteist beperking opvangen door de adductie GH te mobiliseren en daarnaast te kijken of er “ruimte”te vinden is in het SC en AV gewricht. Natuurlijk ook kijken naar de mobiliteit van de CWK en TWK en CTO. Het scheurden gevoel in de biceps zit denk ik niet in de biceps maar is misschien rek in het glenohumerale inferieure kapsel of rek op de aanhechting van de latissimus? Liggen op de rechter arm, daarvoor heeft ze adductie nodig glenohumeraal. Dat komt ze tekort. Dit zijn blijvende beperkingen die je met blijvende compensaties moet “oplossen”.

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.