diagnostiek schouderaandoening

Weergave van 5 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #15814
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      Ik heb een patient met het volgende klachtenbeeld:
      Sinds nov 2011 last van rechterschouder na het volleyballen (1 per week recreatief), heeft na training 2-3 dagen last van schouder, daarna is het weer over. De pt ervaart geen beperkingen in ADL, slaapt goed op deze schouder, wel soms last van ongecontroleerde beweging met arm in slaap. Bij de houding exorotatie en abductie in ADL ervaart pt soms een pijnlijke kliksensatie in schouder (het kraakt dan achterop de schouder en het gevoel alsof er pezen over elkaar schieten op het schouderblad volgens de pt).
      Het lichamelijk onderzoek wees geen bewegingsbeperkingen en geen krachtsverlies uit. De testen voor labrumlaesie: Crank, O brian, Biceps Load 2 waren negatief, evenals testen Neer en Hawkins en Apprehension en Relocation.

      Ik verdenk, ondanks de negatieve testen, de pt van een labrumlaesie gezien het klachtenverhaal. Zal ik deze patient nog langer doorbehandelen (nu 2 weken) of terugverwijzen naar de huisarts? Iemand ideeen of suggesties op basis van dit bovenstaande verhaal?

    • #15852

      Beste Corina,
      verhaal lijkt op dat van een internal impingement: komt vaker voor bij bovenhandse sporters. De kop vd humerus rolt in abd/exo tever naar dorsaal, waarbij de aanhechting van de infraspinatus klem komt, tussen labrum en humeruskop. Beschrijving vd patient lijkt hier naadloos op aan te sluiten.
      Ontstaan vaak bij instabiliteit of verkorting van het posterieure deel vh kapsel.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes,
      Niels Pabst

    • #15862
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      hallo

      bedankt voor je reactie! zou een corticosterioden injectie zinvol kunnen zijn in het hersteltraject, omdat de client al vanaf november klachten ervaart en er geen vooruitgang inzit? tot nu toe even gestopt met volleybal, tijdens therapie tractie/angulair mobilisaties gegeven en actieve oefentherapie gericht op rotatorcuff.

    • #15882
      Avatar fotoBastiaan
      Deelnemer

      Corticosteroiden knallen de boel plat. Patient voelt geen pijn, kan weer alles (denkt ie) en in de tussentijd maakt ie zijn eigen weefsel kapot omdat de kans groot is dat de patient inderdaad alles -zo niet, MEER- kan doen. Een injectie is mijns inziens wel eens geindiceerd, maar dan wel aan het einde vd rit. De rit moet dan wel hebben bestaan uit goede mobiliserende handelingen vd therapeut van het scapulothoracaal ritme, CWK, CTO, TWL en ribben, art GH, evt elleboog. Graded activity is voor patient belangrijk. Niet dat ze dat altijd serieus in acht nemen…

      Het lijk erop dat je de goede weg hebt bewandeld. Ik zou dan in dat geval ene verwijzing HA regelen met vraag cortico-injectie. Even laten inwerken paar dagen en hierna terug beginnen met FT (mobiliseren; ken je mobilisatietechniek PT zijlig niet-aangedane zijde, vingers therapeut (staat achter PT) hakend achter clavicula en scapula, gewicht therapeut op PT en de hoek scapula-clavicula vergroten -> arteriele circulatietoename naar GH)?.

      Het kan voor patient alleen maar erger worden gezien hij in ontstekingsfase I-II is.

      Succes!

    • #15883
      Avatar fotoloesje
      Deelnemer

      dag Corina. testen negatief, geen trauma, wel trainingsafhankelijke schouderklachten, bewegingsritme verstoord. spieren coördineren alle bewegingen. Carel Bron is onlangs gepromoveerd op schouderklachten: daarbij onderzocht hij myofasciale trigger points als zeer waarschijnlijke oorzaak van schouderproblemen. dus wat let je? denk out of the box en palpeer de rotatorcuffspieren en de subscapularis in het bijzonder op het voorkomen van een strakke band met daarin een pijnlijke plek als je er op duwt. behandel, en beoordeel het resultaat. google kan helpen. succes, Loes

    • #15888
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      Dank voor de reacties! ik ga ermee aan de slag
      gr Corina Jongeneelen

Weergave van 5 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.