Clavicula stabilisatie en sturing na fractuur

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Casuïstiek Orthopaedische aandoeningen Clavicula stabilisatie en sturing na fractuur

Weergave van 2 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #16671
      Avatar fotofysio.david
      Deelnemer

      Beste Collega’s,
      Als beginnend fysiotherapeut loop ik vaak tegen problemen waar ik zelf het antwoord niet op weet.
      Sinds een aantal maandan behandel ik een meneer met clavicula# na een motorongeluk. Er is tevens sprake van een Frozen shoulder. Meneer is in maart 2012 geopereerd, half jaar na de trauma! Op dit moment heeft meneer zo goed als geen pijn. Voornaamste klacht is stijheid en forse bewegingsbeperking.
      Pt heeft een actieve glenohumerale ROM van anteflexie:72gr en abductie: 38gr. Zo goed als zuiver, met lichte compensatie zoals elavatie van de gehele gordel. De behandelingen zijn gericht op mobiliteit en scapulaire stabilisatie in combinatie met core stability. Wat mij de laatste tijd opvalt is dat de clavicula minimaal elaveert maar voornamelijk horizontaal naar achteren (naar dorsaal) beweegt. De welbekende ‘ovale’ beweging blijft volledig weg! Ik heb al meerder malen AC en SC gemobiliseerd, zonder succes.
      Mijn vraag is of hiervoor een specifieke techniek bestaat? Is dit een bekend fenomeen? Hoe kan ik musculair de clavicula sturen?
      Alvast bedankt voor het meedenken!

      Groeten,
      David

    • #16672
      Avatar fotoAnita
      Deelnemer

      Hoi David,

      Goede vraag, maar bij mijn weten is dit achterblijven van de clavicularotatie een normaal fenomeen bij een frozen shoulder en heeft dit te maken met het “Kissing Coracoid” volgens Stenvers en Overbeek. Zie hier een animatie van een frozen shoulder, waarin dit principe is meegenomen.

      Het boek hierover is tevens op deze site te downloaden, hierbij meteen een link ernaartoe. Bij het hoofdstuk over de frozen shoulder staat een mooie uitleg. In het kort wordt er verklaard dat tijdens een anteflexiebeweging bij een frozen shoulder, het acromion (met het uiteinde van de clavicula) naar dorsaal beweegt, waardoor er o.a. spanning komt op de ligamenten aan de voorzijde van het SC-gewricht. Door de ligging van de clavicula (boven de bovenste thoraxapertuur) en de gespannen ligamenten bij het SC-gewricht, ligt de clavicula redelijk gefixeerd en wordt het hem onmogelijk gemaakt om om zijn lengte-as te roteren.

      Uiteindelijk volgt zo ook het kissing coracoid fenomeen: het AC gaat ter compensatie torderen, de scapula ter compensatie roteren. Gevolg is dat proc. coracoideus en clavicula elkaar naderen en het weefsel ertussen gecomprimeerd wordt.

      Dus concluderend verwacht ik dat eerst de frozen shoulder zelf opgeheven zal moeten worden, wil er uiteindelijk weer een normale ovaalvormige beweging van de clavicula ontstaan.

      Groet,
      Anita

    • #16674
      Avatar fotofysio.david
      Deelnemer

      Hoi Anita,

      Bedankt voor je waardevolle reactie! Het beeld klopt inderdaad met kissing coracoid.
      Ik ga mee aan de slag!

      Groeten,
      David

Weergave van 2 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.