Casus: schouder

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #11065
   StilleStormen
   Deelnemer

   Hallo,

   ik ben student aan de CALO in zwolle en moeten een casus uitwerken.
   Misschien dat jullie me een stukje op weg kunnen helpen?

   casus:

   ik ben een fanatiek volleyballer. naast de vakken op school heb ik ook nog eens 12 uur training in de week. maar laatst kreeg ik last van me rechterarm, de arm waarmee ik smash. ik nam een dag rust en het was weg. maar een week later kwam het weer terug en erger! mijn rechterarm ziet er niet anders uit dan de linker en er is een pijlijke plek aan de voorkant van mijn bovenarm ter hoogte van de kop. als ik hem naar buiten draai (exorotatie) geeft dat een pijnlijk gevoel! hoe komt dit? wat is het? hoe kan ik het behandelen en voorkomen voor een volgende keer?

   Alvast bedankt,
   Peter benjamins

   ps. weet trowuens niet of het goed gepost is hier. mijn excusses anders

  • #11118
   T. Schambergen
   Deelnemer

   Hoi Peter,

   Mooie web-site heb je, mooie foto’s, zal het onthouden.
   Wat betreft je casus. Deze persoon traint 12 uur in de week, smasht met rechts. Op zich een vrij intensieve belasting. Door het continue smashen worden een aantal spieren en vooral het voorste deel van het gewrichtskapsel zwaar belast. Wellicht dat nu deze strucuren overbelast zijn. Een dysbalans tussen de belasting en belastbaarheid.
   Het feit dat een dagje rust goed doet geeft aan dat de schade op dit moment nog wel meevalt. Als de klachten blijven aan houden en eigenlijk continue aanwezig zijn is het een ander verhaal. Als je kijkt naar de smash beweging dan gebeurt dat vaak vanuit een abductie exorotatie beweging. Een stand waarbij ook het grootste deel van het kapsel onder spanning staat. Reken daarbij de krachten die op de structuren komen te staan door de snelheid en de kracht van de beweging en het wordt verklaarbaar dat de één of andere structuur geirriteerd raakt. De exorotatie is pijnlijk, dit kan door rek van hewt kapsel komen dat geiiriteerd is of door een deel van de rotatorcuff die op rek komt. Aanvullend onderzoek zou duidelijk moeten maken welke structuur het betreft. Je patient zou er goed aan doen een rustperiode in te lassen, eventueel met gedoseerde krachttraining. Verder lijkt mij een goede warming up (bijvoorbeeld door gebruik te maken van een tube trainer) een aanrader om recidieven te voorkomen.

   Kun je hier in beginsel al wat mee ?

   Vriendelijke groeten

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.