zondag 24 oktober, 2021

Casus 1 ‘meneer uw knieschijf is versleten’

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums Overige onderwepen/algemeen Ziekteperceptie Casus 1 ‘meneer uw knieschijf is versleten’

Weergave van 6 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #8979
   Edwin de Raaij
   Bijdrager

   Beste collega’s,

   Stelling:
   De manier waarop mensen over hun klachten denken beïnvloedt de fysiotherapeutische behandeling.

   Patiënt A en B, 56 jaar, hebben beide van een orthopeed te horen gekregen:
   ‘meneer uw knieschijf is versleten’
   Is het voor de fysiotherapeut noodzakelijk te weten hoe patiënt A en B zelf denkt over deze boodschap?

   een vriendelijke groet,
   Edwin de Raaij

  • #8996
   Rob van Bemmel
   Bijdrager

   Helemaal mee eens! Goed dat er steeds meer “tools” komen om in ons methodisch fysiotherapeutish handelen handvatten aan deze wetenschap te geven.
   Rob van Bemmel

  • #8997
   Arthur Kleijn
   Bijdrager

   Of het strikt noodzakelijk is weet ik niet, maar het is m.i. wel van essentieel belang om te informeren of te meten naar de perceptie van de patient op zijn eigen klacht in relatie tot het herstel.
   Fijn dat hier nu ook de middelen voor komen om dit snel te beoordelen.!
   Arthur Kleijn

  • #8998
   Edwin de Raaij
   Bijdrager

   Beste Rob en Arthur,

   hoe zien jullie het gebruik van de Ziekteperceptie vragenlijst IPQ-K in de dagelijks FT-praktijk?
   Wanneer zou je hem toepassen en wanneer niet?

   vr. gr.
   Edwin

  • #8999
   Arthur Kleijn
   Bijdrager

   Beste Edwin,
   Ik zie het gebruik van de IPQ-K als een welkome toevoeging in mijn fysiotherapeutisch handelen. Vaak vraag ik de patient na de anamnese, of voorafgaand aan de anamnese, de lijst in te vullen. Opmerkelijk is dan dat er geconcludeerd wordt dat het ‘zo erg ook weer niet is’ en dat er een beetje lacherig over gedaan wordt. Dit kan betekenen dat patienten die bij de fysiotherapeut komen een andere verwachting hebben van hun behandeling (meer biomedisch) en/of zijn zich niet bewust van de relatie tussen een lichamelijke klacht en de gedachten en gedrag wat hierbij hoort.
   Ik pas de lijst met name toe wanneer een patient tijdens de anamnese, of bij aanmelding, te kennen geeft dat hij zich (overmatig) zorgen maakt over de klacht, waardoor ik het idee krijg dat deze perceptie herstelbelemmerend kan werken.

   Met vriendelijke groeten,

   Arthur Kleijn

  • #9000
   Edwin de Raaij
   Bijdrager

   Dag Arthur,
   leuk om te horen dat je de IPQ-K gebruikt.
   Ik herken ‘zo erg is het ook weer niet’ reactie. Ik heb tegenwoordig bij een eerste consult de gewoonte om te beginnen met duidelijk te maken dat onze praktijk vanuit een BPS-model naar klachten van mensen kijkt. Op mijn opmerking ‘de mens bestaat uit lichaam-ziel-geest’ heb ik nog nooit een patiënt afwijzende zien reageren.

   Naast jou opmerking over bij wie je de IPQ-K geneigd bent te gebruiken kan het ook zinvol zijn om te kijken naar eventuele verbanden tussen de verschillende vragen. Als iemand zich zorgen maakt, scoort hij dan ook hoog op vraag 3. M.a.w. gaan zorgen gelijk op met verlies aan controle, of juist niet => kan gevolgen hebben voor je behandelstrategie.

   groet,
   Edwin

  • #9001
   Arthur Kleijn
   Bijdrager

   Beste Edwin,
   Het benadrukken van de lichaam-ziel-en-geest relatie (zie ook het werk van Pieter Verduin) is inderdaad voor vrijwel alle patienten begrijpelijk en wordt dan ook geaccepteerd dat deze elkaar kunnen beinvloeden.
   Inderdaad zijn er bij het afnemen van de lijst bepaalde verbanden te zien in de IPQ-K, zoals je beschrijft.
   Wekelijks evaluatief gebruik van de lijst kan opmerkelijke veranderingen laten zien, die bijvoorbeeld zijn bewerkstelligd door het geven van advies en/of voorlichting. Zo scoort een patient over het algemeen ‘lager’ als hij/zij kennis heeft van de aandoening en de prognose op herstel die erbij hoort.

   Groeten,

   Arthur

Weergave van 6 geneste reacties
 • Het onderwerp ‘Casus 1 ‘meneer uw knieschijf is versleten’’ is gesloten voor nieuwe reacties.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut