zaterdag 16 oktober, 2021

Abakus of Fysioroadmap

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #12810
   Jan Oechies
   Bijdrager

   Wij willen in onze praktijk met een patiënten volgsysteem gaan werken. Wij gebruiken intramed en willen graag jullie overwegingen vernemen over de keuze fysioroadmap of Abakus. Wij werken met 7 collega’s in een eerste lijnspraktijk

  • #12918
   M. Bouman
   Bijdrager

   Beste Jan,

   De keuze van een patiëntenvolgsysteem hangt af van de werkwijze binnen jullie praktijk. Met andere woorden: op welke wijze gaan jullie met het patiëntendossier en de richtlijn verslaglegging om. Het is een fabeltje dat een elektronisch patiëntenvolgsysteem een dossier inhoudelijk verbetert. Neem als praktijk de richtlijn verslaglegging als team eens goed door en maak duidelijke afspraken welke gegevens (naast de basisgegevens) jullie in het dossier op willen nemen en op welke wijze jullie bevindingen in het dossier willen verwoorden. Wanneer jullie consensus daarover hebben bereikt, kies dan het patiëntenvolgsysteem dat daarbij het best past. Op deze wijze is er draagvlak gevormd voor een goede dossiervorming en vergt de implementatie ervan niet zo gek veel energie. Kies in ieder geval niet voor een systeem dat belooft dat je ermee automatisch aan de richtlijn verslaglegging voldoet. Want dat is niet waar!

   Ik hoop dat je wat aan deze tip hebt.

   Succes ermee!

   Menno Bouman
   Kwaliteit in Praktijk

  • #12919
   Paul
   Bijdrager

   Beste Jan,

   onafhankelijk van de keuze van het systeem snijdt de opmerking van Menno, omtrent het intern bereiken van consensus over de werkwijze veel hout.
   Mijn ervaring is, dat (net als bij iedere andere verandering binnen je praktijk) het van groot belang is dat de keuze breed gedragen wordt.
   In onze praktijk (13 medewerkers) heeft het heel veel tijd gekost om, na de invoering van een electronisch volgsysteem (FysioRoadMap) te zorgen dat alle collega’s dit op een juiste wijze zijn gaan gebruiken.
   Eigenlijk is dat iets waar we nu, na 4 jaar ermee te hebben gewerkt, nog heel intensief mee bezig zijn.
   Dit heeft veel te maken gehad met de weerstand van collega’s tegen de voorgenomen verandering in onze werkwijze.
   Ik denk dat dit proces soepeler was verlopen indien wij het gehele team voor aanvang van de invoering meer hadden betrokken bij het maken van de keuze voor het systeem, of de noodzaak van deze wijze van verslaglegging an sich.

   Verder wens ik je veel sterkte met de keuze en met de implementatie van het systeem.
   Wat ik je nog mee zou willen geven, is dat het correct invullen van een dossier geen trucje is, maar dat het een totaal andere denk- en werkwijze vergt van alle!! collega’s. Neem er dus ook de tijd voor om hier als groep in te groeien.

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie _


FYGO uitzendbureau voor de fysiotherapeut