Een enkelblessure door verzwikking kan je sportcarrière verpesten. De EXO-L Enkelband zorgt dat de beweging die deze blessure veroorzaakt niet meer gemaakt kan worden. De EXO-L Enkelband wordt op maat gemaakt en alleen om de enkel gedragen, niet in de schoen. Hierdoor belemmert hij de sporter niet tijdens het bewegen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Afstuderen op je enkel

Marcel Fleuren kan weer vier keer per week voluit sporten. Dat was tot voor kort wel anders. Sinds zijn debuut bij de F’jes moest hij zijn fanatisme op het voetbalveld regelmatig met een enkelblessure bekopen. En rond het begin van zijn studententijd volgden verschillende hevige blessures elkaar zo snel op dat zijn huisarts hem aanraadde om helemaal te stoppen met sporten. Een harde realiteit voor een sportman in hart en nieren. Toen het afstudeeronderzoek voor zijn studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft voor de deur stond, was het ook niet verwonderlijk dat hij ervoor koos om zijn kennis van productontwikkeling los te laten op zijn grootste frustratie: zijn enkel.

Bindweefselband aan de buitenkant

Tijdens de master van zijn studie had Marcel veel vakken gevolgd op het gebied van anatomie en biomechanica. ‘Bij deze vakken leer je hoe het lichaam in elkaar zit en hoe je daar producten voor kunt ontwerpen’, begint Marcel. ‘Ik begon in te zien dat het mogelijk was om een product te ontwikkelen dat de sporter beter zou ondersteunen dan enkeltape of een brace.’ In het half jaar dat daarop volgde, analyseerde hij de eigenschappen van de blessurebeweging. Zo kon hij exact vaststellen bij welke kracht en bij welke beweging een enkelblessure ontstond. Vervolgens begon hij met het maken en testen van prototypes. De best werkende oplossing bleek bijna een kopie te zijn van het bindweefselbandje dat in je voet zit. De naam EXO-L(igament) verwijst daar ook naar: enkelband aan de buitenkant.

Revolutie in vastzittende markt

De EXO-L Enkelband bestaat uit een 3D-geprinte externe enkelband die met een koord aan de buitenzijde van de schoen bevestigd wordt. Zodoende wordt de zwikbeweging opgevangen voordat er schade ontstaat. De externe enkelband wordt door middel van een 3D-scan van de enkel geheel op maat gemaakt, zodat hij comfortabel zit en optimaal werkt. ‘De EXO-L is een revolutionaire nieuwkomer in een markt waar al zestig jaar nauwelijks wordt geïnnoveerd’, lacht Marcel. ‘Tot nu toe was fixatie van het enkelgewricht de enige oplossing voor het sporten met of voorkomen van enkelblessures.’ Steeds meer sporters stoppen dan ook met braces en tape en stappen over op de EXO-L Enkelband. ‘Ik hoop dat het met het gebruik van preventieve enkelbescherming net zo gaat als met de helm in de wielersport’, zegt Marcel. ‘Dan is het niet meer de vraag óf je wat gebruikt om je enkels te beschermen, maar wát je gebruikt. Dan is de keuze voor de comfortabele EXO-L natuurlijk zo gemaakt.’

Klaar voor LiveWIRE

Toen Marcel zich in 2014 probeerde in te schrijven voor de Shell LiveWIRE Award, was hij nog niet ver genoeg. Nu kwam hij door de selectie en staat hij in de halve finale. Marcel: ‘Ik hoop dat LiveWIRE de kennis en de publiciteit brengt waarmee de EXO-L weer een flinke stap kan maken.’

De LiveWIRE Award wordt ieder jaar uitgereikt aan de ondernemer jonger dan 35 jaar die de jury weet te overtuigen van zijn innovatievermogen en ondernemerschapskwaliteit. De finalisten maken kans op de juryprijs van €20.000,- en de publieksprijs van €5.000,-. Op 3 december a.s. wordt de winnaar van de juryprijs en de publieksprijs verkozen. Voor de publieksprijs kan online gestemd worden via http://livewire.nl/nl/stemmen

Bron: LiveWIRE

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

10 REACTIES

 1. Promotie of reclame, wat doet het ertoe? U zou er voor de duidelijkheid ‘advertorial’ boven kunnen zetten zodat mensen weten dat het om pseudowetenschap gaat.

  • Raymond, hier kun je de publicatie in The American Journal of Sports Medicine lezen, onderzoek uitgevoerd door het AMC Amsterdam.

   http://ajs.sagepub.com/content/early/2015/11/20/0363546515611878.abstract

   “The use of the ankle brace significantly restricted the rotation of motion from combined eversion and dorsiflexion to combined inversion and plantar flexion in both the talocrural (P = .004) and subtalar joints (P < .001). No significant differences were found in both joints for the motion from dorsiflexion to plantar flexion."

   • ?
    Heb ik gevraagd om een studie? Mocht ik al vragen om een studie, dan zou het een klinische RCT moeten zijn. Dit is een labstudie bij 12 patiënten. Sorry …

    • He Jasper, klinkt alsof je de juiste man bent om met mooie termen te smijten, kun jij geen RTC doen? Lijkt me iig onze plicht dit product een kans te geven, te gek dat er eindelijk eens wordt geïnnoveerd om inversietrauma’s te voorkomen.

     • Mooie termen? Is bij ons een gangbare term.
      Ik ga er niet meer woorden aan wijden want ik merk dat een kritische houding ten aanzien van deze zg ‘innovatie’ op dit forum niet erg op prijs wordt gesteld.

 2. Prachtig stukje technologie, dat wel.
  Alleen blijft dit een symptomatische aanpak van een bewegingsstoornis en weet je nog steeds niet wat de oorzaak was van de recidiverende enkeldistorsie bij o.a. Marcel Fleuren . Een analyse van zijn bewegingspatroon is er blijkbaar nooit geweest. Dan had men de bewegingsstoornis lumbo-sacraal wel gemerkt. Met enkele behandelingen manuele therapie zou hij vermoedelijk geholpen geweest zijn. Wel had hij dan op een of andere exotische gadget moeten afstuderen. En liepen ze bij defensie nog steeds met verzwikkende enkels (sic) rond.

 3. Jammer dat laaste schrijver de oplossing volledig naar zich toe haalt. Braces bieden een evidence-based oplossing voor mensen met recidiverende enkeldistorsie, dus in de secundaire preventieve hoek. Lees hiervoor de verschillende studies en protocollen. Het een sluit het ander dus niet uit.
  Lumbosacrale bewegingsstoornis kan een oorzaak zijn, maar wordt vaak uiterst arbitrair uitgelegd: het zg tunneldenken.

 4. Hallo allemaal,
  Bedankt FysioForum voor het schrijven over EXO-L. Leuk en uitgebreid stuk.

  @ lezers, bedankt voor alle reacties, als jullie vragen hebben of meer informatie willen over de EXO-L Enkelband hoor ik het graag. Je kunt mij bereiken via info@exo-l.com

  Groet
  M. Fleuren

Reacties zijn gesloten.