Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

Ben je op zoek naar een volwaardig eiwitrijk ontbijt of tussendoortje voor patiënten? Dan is BonDuo misschien iets. BonDuo is een nieuw eiwitrijk zuivel-ontbijtproduct dat zowel qua voedingswaarde als verzadiging een complete maaltijd is. Een portie BonDuo (186 g) bevat 22,3 gram eiwit, 9,3 μg vitamine D en 5,6 gram vezels. Diëtist Marjanne Prins is de bedenker van BonDuo.

Advertentie:FYGO uitzenden, payrollen voor de fysiotherapeut

Eiwitten na training, bij de maaltijd en voor het slapen

Omdat lichaamsbeweging de opname van eiwitten in het spierweefsel stimuleert, worden méér eiwitten omgezet in spieren als ze na training worden gegeten. Met een eiwitrijke voeding heeft je training dus meer resultaat. Overdag verdient het de voorkeur om 3-4 keer een grotere portie (20-30 gram) eiwit te eten, dan veel kleine porties verdeeld over de dag. Dat gaat het beste door bij iedere maaltijd royaal eiwitrijke producten te eten, dus zowel bij het ontbijt, de lunch als bij het avondeten. ’s Nachts gaat de spieropbouw door als men een half uur vóór het slapen gaan eiwitrijke voeding eet.1

Voor een goede werking van onze spieren hebben we ook vitamine D nodig

En niet alleen voor de spieren in romp, armen en benen, maar bijvoorbeeld ook de hartspier. Spierzwakte en spierkrampen zijn de eerste symptomen van een tekort aan vitamine D. Sommige deskundigen denken zelfs dat de afname van spierkracht bij ouderen niet alleen door de ouderdom komt, maar deels ook door een tekort aan vitamine D. Sterke spieren zorgen voor een betere balans en daardoor voor minder kans op valpartijen. Vitamine D vermindert dus op twee manieren de kans op botbreuken: door het risico op botontkalking te verkleinen én door de spieren sterk te houden.2

Wat is BonDuo?

Bonduo is een combinatie van romige zuivel in de smaken framboos (original) of banaan, met knapperige bolletjes met wei-eiwitten om door de zuivel te mengen. Deze bolletjes zijn omhuld met Belgische chocolade en hieraan is extra vitamine D toegevoegd. Prins: ‘Wei-eiwit bevat een optimale samenstelling van aminozuren. Combineer dat met de hoge biologische beschikbaarheid en de snelle verteerbaarheid dan is wei-eiwit de meest aangewezen vorm voor eiwitverrijking. Goed voor de spiereiwitsynthese en het spierherstel. ’s Ochtends is de eiwitbalans negatief, daarom is BonDuo een ontbijtproduct. Omdat sommigen BonDuo liever op een ander moment eten, bijvoorbeeld na een training of fysiotherapiebehandeling, is de verpakking zo gemaakt dat het makkelijk mee te nemen is.’

Omdat er geen suiker aan de zuivel van BonDuo is toegevoegd, kan de smaak even wennen zijn. De smaakbeleving is getest onder ouderen. Mensen die ervaring hadden met medische drinkvoeding waardeerden de smaak van BonDuo met 8-10 op een schaal van 1-10. Mensen die uitsluitend verse, yoghurtachtige producten gewend zijn, waardeerde de smaak lager; in eerste instantie moesten zij even wennen, maar na vier weken beoordeelden zij het product gemiddeld met een 7.

Meer informatie?

Op www.bonduo.nl vind je meer informatie en kun je 20 patiëntenfolders aanvragen.

Bronnen

  1. www.artsenwijzerdietetiek.nl
  2. www.gezondheidsnet.nl
Advertentie:bezoek fysiovacature.nl