Adviseur innovatie Mia Willems: “We willen een oefen-App ontwikkelen die mensen stimuleert om na een beroerte te bewegen. De App – voor smartphones en tablets zoals de iPad – zal de verschillende gebruikers oefenprogramma’s op maat bieden, die toegesneden zijn op de ernst van de aandoening en de lichaamsdelen die zijn aangedaan. De App houdt de duur en vorderingen bij en herinnert eraan dat het tijd is om te oefenen. Twee oefenprogramma’s (oefengids Snel in Beweging en FITstroke) die recent, onder meer met financiële steun van de Hersenstichting, door ons zijn ontwikkeld zullen als uitgangspunt dienen voor de App.”

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De oefengids

De oefengids bevat oefeningen voor schouder, hoofd, nek, romp, arm, hand en been. Een deel van de oefeningen bestaat uit alledaagse handelingen, zoals tandenpoetsen of de gordijnen openen en sluiten. De oefeningen zijn in drie verschillende (kleur)groepen verdeeld, afhankelijk van hoe ernstig iemand aangedaan is.

Op grond van de feedback van de gebruikers (patiënten, hun familie en de medewerkers die hen begeleiden) is een verbeterde 2e druk voorbereid. Ook patiënten van de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en de organisaties die deelnemen aan Snel in Beweging gaven feedback. Dit resulteerde bijvoorbeeld in het advies om oefeningen voor het gezicht toe te voegen, alleen oefeningen op te nemen die je veilig alleen kan doen en twee varianten van de gids te realiseren (losbladig en gebonden). Om de instructies voor de oefeningen te verduidelijken zijn foto’s gemaakt met behulp van ‘echte’ CVA patiënten. Ook is bij patiënten getoetst of de oefeningen begrijpelijk zijn.

Het plan voor de ontwikkeling van deze CVA oefen-App is door de Hersenstichting Nederland genomineerd voor hun kwaliteitsprijs. De Hersenstichting motiveert deze keuze als volgt: “Het project spreekt ons aan omdat het praktisch en bruikbaar is en van deze tijd.” Volgende stap is het verder uitwerken van de opzet en een presentatie voor een jury. De jury kiest dan een winnaar, die het ingediende project mag gaan uitvoeren. Er zijn twee genomineerden en de jury bestaat uit een ervaringsdeskundige, een revalidatiearts, een vertegenwoordiger van een patiëntenvereniging en een bekende Nederlander, Paula Udondek, ambassadeur van de Hersenstichting.

Download de oefengids
Bron: Revalidatiecentrum Hoogstraat

Engelstalig: De oefengids is in het Engels vertaald en verkrijgbaar als e-book. Voor meer info en bestellen zie: www.exerciseguide.info

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.