Chirurgen plaatsen op maat gemaakte knieprothese

Orthopedisch chirurgen van het UMC Utrecht hebben een unieke knie-operatie uitgevoerd. Ze maakten via een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie van de patiënt en zetten dat om in een kunsthars mal. Daarmee kon de orthopeed de nauwkeurig afgepaste kunstknie precies goed plaatsen. Voor patiënten belooft de methode kortere en betrouwbaardere operaties omdat chirurgen niet meer hoeven improviseren.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Het is voor het eerst dat deze ingreep in Nederland uitgevoerd is. Orthopedisch chirurg prof. dr. Daniël Saris van het UMC Utrecht voerde de operatie uit. Hij zal de komende tijd meerdere patiënten op deze manier opereren om te onderzoeken of het inderdaad tot betere resultaten en lagere kosten leidt. Saris: “Het vervangen van een knie is op deze manier een operatie zonder improvisatie en avontuur, dat komt de kwaliteit ten goede. Bovendien maakt efficiëntere logistiek de operatie goedkoper.”

Bij de nieuwe methode reconstrueert het Amerikaanse bedrijf Smith&Nephew op basis van een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie. Hiermee maakt het bedrijf “zaagblokken” uit kunsthars op maat voor de patiënt. Een zaagblok is een mal die precies op de knie past en voorzien is van speciaal berekende zaagsnedes. Op die manier kan de chirurg het bot alleen op de juiste plek en in de juiste richting op maat maken, waarna de prothese perfect past en in de juiste stand staat.

Bij het plaatsen van een kunstknie bewerkt de orthopeed het scheenbeen en het dijbeen zodanig dat de metalen kunstknie goed past. Voor de werking van de knie is het belangrijk beide delen van de prothese precies onder de juiste hoek op het bot vast te zetten. Dat komt op de millimeter nauwkeurig.

Dankzij de nieuwe techniek kan de patiënt rekenen op een kortere en betrouwbaardere operatie. De patiënt is niet meer afhankelijk van een basisset van standaardmaten en een positie die gemiddeld goed is. Voor het ziekenhuis vereenvoudigt de nieuwe aanpak de logistiek rondom deze

knie-operaties. Doordat de afmeting van de knieprothese vantevoren bekend is verloopt de operatie sneller en voorspelbaarder. Er hoeven minder instrumenten steriel beschikbaar te zijn. Voorheen gebruikten orthopeden tijdens de operatie vijf sets van acht standaardmaten. Bovendien moesten ze tijdens de operatie de positie van de kunstknie goed inschatten.

Het UMC Utrecht voert circa 150 knievervangende operaties per jaar uit. Het gaat vooral om complexe patiënten met ernstige knieslijtage door een ongeval of om zeer jonge patiënten die niet meer pijnvrij kunnen lopen.

Bron: UMC Utrecht

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl
Vorig artikelRugklachten: veel behandelingen, weinig bewijs van effectiviteit
Volgend artikelGroei van de uitgaven aan zorg blijft hoog

1 REACTIE

  1. Geachte ,
    sinds 2006 kom ik in aanmerking voor een totale knieprothese,heb eenmalig een injectie in de knie gehad.
    Ik ben op zoek naar een alternatief vind mezelf relatief nog te jong (56).
    Ondertussen raak ik steeds meer beperkt in het bewegen en s,nachts word ik wakker van de pijn in beide heupen Ik zou graag een afspraak willen maken voor advies en eventuele behandeling

Comments are closed.