Donderdag 6 juni promoveerde Esther Karssemeijer op het effect van beweging en cognitieve stimulatie bij ouderen. Voor deze stimulatie gebruikte ze een beweeggame waarin interactief fietsen centraal staat: de ouderen fietsen op een hometrainer, maar zien videobeelden van een fietstocht op straat. Daarbij kunnen opdrachten langs komen, of de deelnemers kunnen kiezen om op bepaalde plaatsen af te slaan.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In deze studie werden drie groepen bekeken: fietsers met cognitieve stimulatie, fietsers zonder deze stimulatie, en een controlegroep. Na een interventieperiode van twaalf weken vertoonden de deelnemers in de interactieve fietsgroep en in de reguliere fietsgroep een verbetering in hun snelheid van informatieverwerking, ten opzichte van de actieve controlegroep.

Een welkome interventie

Naast deze bemoedigende resultaten, die mogelijk de ontwikkeling van dementie kunnen vertragen, toonde de studie aan dat interactiviteit een haalbare interventie is voor ouderen met dementie. Bovendien was de therapietrouw in de interactief bewegende groep groter, wat aangeeft dat deze groep de interventie ook waardeert.

Esther Karssemeijer (1987) promoveerde bij prof. dr. M.G.M. Olde Rikkert en prof. dr. R.P.C. Kessels.