Bewegen met lage rugpijn sneller weer aan het werk

23 januari 2004 – Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat wanneer werknemers met lage-rugpijn in beweging blijven, ze sneller weer aan het werk gaan. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Annals of Internal Medicine.
Aan het onderzoek, dat is uitgevoerd door epidemioloog en fysiotherapeut Bart Staal en bedrijfsarts Hynek Hlobil van KLM Arbo Services, namen 134 mensen deel. 67 medewerkers met niet-specifieke lage-rugpijn kregen het oefenprogramma graded activity. Graded activity is een stapsgewijs opgebouwd, fysiek oefenprogramma onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het is gericht op het leren omgaan met de pijnklachten en op het verminderen van angst voor vermeende schadelijke activiteiten of bewegingen. 67 anderen met dezelfde klachten kregen de gebruikelijke zorg via de huisarts die verwees voor aanvullende therapie. Allen hadden langer dan een maand klachten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

Deelname aan het programma leidde tot een eerdere terugkeer naar het werk en bovendien tot minder angst om te bewegen. Het gemiddelde aantal verzuimde dagen na een halfjaar was aanzienlijk lager in de groep van de graded activity: 58 dagen versus 87 dagen in de normale situatie.

Bron: Mednet/Artsennet

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl