Belgische huisarts communiceert het best

Belgische chronische patiënten vinden dat huisartsen het beste communiceren. Artsenkrant gaf Dedicated Research de opdracht om 500 patiënten en 525 zorgverleners te ondervragen over communicatie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

De huisarts is, zowel volgens de patiënten als volgens de andere gezondheidswerkers, de zorgverstrekker die het beste communiceert. De 500 ondervraagde chronische patiënten zetten de huisartsen op nummer één (85%), gevolgd door de thuisverpleegkundigen (71%), het verplegend personeel in de ziekenhuizen (49%), de paramedici (47%), de specialisten buiten het ziekenhuis (44%), de specialisten in het ziekenhuis (30%) en de apothekers (21%).

De zorgverleners vinden dat ze genoeg informatie geven over de aandoening en de behandeling. De patiënten zijn het daar niet mee eens. Zo denken zes van de tien patiënten dat artsen het niet appreciëren als ze vragen stellen. Wat de meeste artsen dan weer tegenspreken. Positief is dat de patiënten vinden dat de artsen naar hen luisteren en dat hun uitleg duidelijk is. Specialisten geven vaker dan huisartsen toe dat ze niet goed naar hun patiënt luisteren. Huisartsen en specialisten zijn voor de patiënten de eerste informatiebron. Ver daarna volgen de apothekers, verpleegkundigen en tijdschriften bij de apotheker.

Bron: MedNet/Medimedianet.be

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl