Belastingen op het kniegewricht tijdens sportactiviteit

Swingen met een golfclub, ogenschijnlijk een activiteit die weinig belasting geeft, plaatst echter zo veel spanning op kunstof knieprotheses als het jogging of het tennis doen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Werving en selectie voor de fysiotherapeut

Dit zijn de bevindingen van een eerste studie naar de krachten op de knieën van levende mensen.

In vergelijking, het fietsen op een hometrainer geeft betrekkelijk weinig belasting op de knie, zelfs lager dan het lopen op een lopende band. Deze informatie kunnen artsen helpen beslissen welke recreatieve activiteiten voor de patiënten van de knievervanging het meest geschikt zijn.

Maar waarom is de golfswing zo zwaar voor de knieën, in het bijzonder de voorste knie — de linkerknie van een rechtshandige golfspeler? “Wij geloven dit toe te schrijven aan traagheidskrachten die van het bovenlichaam en het verdraaien worden overgebracht die bij de knie tijdens de swing,” volgens Dr. Darryl D. D’Lima, directeur van een orthopedisch onderzoeklaboratorium bij de Kliniek Scripps in La Jolla te Californië.

De bevindingen, die vandaag op de jaarlijkse vergadering van de Amerikaanse Academie van Orthopedische Chirurgen in San Francisco worden voorgesteld, zijn gebaseerd op een studie van vier patiënten die een totale knieprothese hadden met kunstmatige verbindingen die geschikt zijn om kniekrachten te kunnen meten.

Joggen, tennis, en golf veroorzaakten de grootste krachten op de knieën. Het lopen op een vlakke ondergrond veroorzaakte minder kracht dan deze activiteiten en het lopen op een loopband produceerde een nog lagere belasting. Fietsen veroorzaakte de minste belasting.

“Fietsen wordt geadviseerd als veiligere oefening dan joggen voor patiënten met een kniepathologie of kunstknie. Onze gegevens ondersteunen deze aanbeveling, “aldus D’Lima.

Patiënten met een knieprothese zouden niet noodzakelijk moeten ophouden met het spelen van golf, tennis, of het joggen, adviseerde D’Lima, maar ze zouden moeten overwegen deze activiteiten aan te passen om minder spanning op de knieën te genereren.

Voor het toekomstig onderzoek, is hij met zijn team “momenteel enorme hoeveelheden (kniekracht) gegevens over verscheidene activiteiten en omstandigheden, zoals het skiën, rehabilitatie, oefening, en recreatief materiaal aan het verzamelen. Ook onderzoeken wij het effect van braces en op knie gezamenlijke krachten.”

Bron: Reuters

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

1 REACTIE

  1. Collegae,

    Is dit onderzoek ook beschreven in een artikel? Zo ja, zou degeen die het heeft mij kunnen PM’en om het vervolgens op te sturen naar mijn email adres?

    gegroet

Comments are closed.