Behandeling na CVA verbetert sterk door ketenzorg

Met de invoering van ketenzorg voor patiënten met een CVA (beroerte) is veel winst te boeken voor alle betrokkenen. Bij ketenzorg verblijven patiënten korter in het ziekenhuis zodat noodzakelijke revalidatie eerder van start kan gaan. De kwaliteit van de zorg gaat hierdoor omhoog. Dit is de conclusie na de verschillende regionale ‘CVA-doorbraakprojecten’ die werden begeleid door het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO in opdracht van ZonMw.

- tekst gaat verder na deze advertentie -
gratis cv check voor de fysiotherapeut

De organisatie van de gezondheidszorg blijkt nog steeds niet goed ingespeeld op patiënten die met een lange reeks van zorgverleners en instellingen te maken hebben. Mensen met een CVA (dat zijn er 30.000 per jaar) maken een gang langs huisarts, medisch specialisten, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. Zij ondervinden vaak oponthoud in die lange keten.

In Nederland is de afgelopen twee jaar gewerkt aan een betere ketenzorg. Dit gebeurde in zogeheten doorbraakprojecten. Hierin hebben artsen, paramedici en verpleegkundigen onder leiding van een groep experts aan een groot aantal verbeteringen gewerkt. In tenminste elf van de deelnemende ziekenhuizen leidde dit tot bijna een halvering van het aantal ligdagen. Ook werd het aantal ‘verkeerde beddagen’ gehalveerd omdat patiënten sneller naar een volgende plek waren doorverwezen.

Bron: zorgkrant.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl