Aspecifieke nekpijn: gecombineerde behandeling de beste

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in België (KCE) onderzocht met UAntwerpen de talrijke methodes voor de diagnose en de behandeling van aspecifieke nekpijn, nekpijn waarvoor men geen lichamelijke oorzaken vindt. Als er geen symptomen zijn die wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak is het niet wetenschappelijk aangetoond dat verdere medische beeldvorming nog nuttig is. Alleen voor behandeling met lichaamsoefeningen in combinatie met manipulatie en/of mobilisatie van de nek is een positief effect overtuigend bewezen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

De Belgische bevolking veroudert en leidt steeds meer een zittend leven. Daardoor neemt het aantal gewrichtsklachten, waaronder aspecifieke nekpijn, toe. Aspecifieke nekpijn is plots optredende of reeds langer bestaande nekpijn waarvoor men geen lichamelijke oorzaken vindt. In samenwerking met kinesitherapeuten, huisartsen en medische specialisten, bekeek het KCE het meest recente wetenschappelijke bewijsmateriaal, met de bedoeling bij te dragen tot een optimale verzorging van nekpijn.

Diagnose: uitsluiten van ernstige onderliggende oorzaak
Om de diagnose te stellen, dient de arts allereerst te luisteren naar de ziektegeschiedenis en de klachten van de patiënt (anamnese), en dan een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Zo kan hij nagaan of er geen alarmsymptomen aanwezig zijn die kunnen wijzen op een ernstige onderliggende oorzaak, zoals tumoren, ontstekingen, enz. Is dit niet het geval, dan is er sprake van aspecifieke nekpijn. Het is in de wetenschappelijke literatuur niet bewezen dat aanvullende medische beeldvorming dan nog nuttig is. Bovendien wijzen radiologisch vastgestelde afwijkingen, zoals slijtage van de tussenwervelschijven, niet noodzakelijk op slechtere vooruitzichten voor de patiënt.

Behandeling: alleen effect van gecombineerde behandeling overtuigend bewezen
Een gecombineerde of “multimodale” behandeling is de enige waarvoor wetenschappelijk overtuigend bewijs bestaat dat ze op korte en lange termijn de pijn vermindert en het functioneren van de patiënt verbetert. Ze bestaat uit lichaamsoefeningen onder toezicht van een professionele zorgverlener, gecombineerd met mobilisaties en/of manipulaties (oa strekken) van de nek.

Als lichaamsoefeningen , manipulatie en mobilisatie geïsoleerd worden uitgevoerd bestaat er dan weer geen of zelfs contradictorsich wetenschappelijk bewijs dat ze effect hebben. Dit geldt ook voor andere behandelingen zoals tractie, elektrotherapie, laser therapie, acupunctuur, zachte kragen, inspuitingen met Botulinum Toxine of koolzuurgas en de inname van medicatie (paracetamol, ontstekingremmers en spierverslappers).

Het KCE beveelt aan om de wetenschappelijke vaststellingen van dit onderzoek te gebruiken bij het uitwerken van klinische richtlijnen voor artsen, kinesitherapeuten en andere zorgverleners. Deze richtlijnen zullen hen helpen om nog betere keuzes te maken bij de diagnose en behandeling van aspecifieke nekpijn.

Download het rapport in PDF
Bron: KCE

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

3 REACTIES

 1. Jullie kunnen ook lasertherapie voor gewrichts,- pees,- en spieraandoeningen in Nederland vinden.

  Lasertherapie voor gewrichts-, spier- en peesaandoeningen en andere acute en chronische ziekten is een van de nieuwste en meest geperfectioneerde methoden in de huidige geneeskunde; effectief, pijnloos, geen bloedcontact, geen bijwerkingen – dat is wat lasertherapie en laserreflextherapie onderscheidt van andere geneeswijzen.
  Soft-lasertherapie een ontstekingsremmende, oedeemverminderende, sterk analgetische (pijnstillende) en spasmolytische (verslappende) werking heeft op het lichaam en de immuunprocessen in het lichaam stimuleert. De sterke ontstekingsremming is een belangrijkste en meest gebruikelijke effect van lasertherapie.
  Gewrichts- en slijmbeurs,- en peesaandoeningen: artrose; artritis, reumatische polyartritis, tennisarm (epicondylitis), bursitis (slijmbeursontsteking), tendonitis (achillespeesontsteking), hielspoor, posttraumatisch, postoperatief, reumatisch.
  Spieraandoeningen: fibromyalgie (spierpijn); overbelasting van de spieren, myositis.

  Effecten van Lasertherapie:
  De biostimulatie zorgt voor een vergrote celenergie waardoor de celfunctie kan verbeteren. Uitgaande van de biostimulatie worden in de literatuur verschillende fysiologische effecten vermeld:
  1. Activering van ons afweermechanisme (de macrofagen en witte bloedlichaampjes waardoor de fagocytose aangezet wordt).
  2. Activering van de collageen-synthese wat betekent dat onder invloed van lasertherapie celletsels sneller zullen herstellen.
  3. Sterk ontstekingsremmende effect.
  4. Circulatieverbetering.
  5. Biostimulatie .
  6. Spasmolitisch effect
  7. Een sterk analgetisch effect. Pijndemping.
  8. Ontspannende en kalmerende werking .

  Voordelen van Low Intensity Laser Therapie:
  1. Niet-invasieve – geen bloedcontact;
  2. Niet-toxisch;
  3. Pijnloos-gemakkelijk voor patienten;
  4. Zeer effectief;
  5. Geen negatieve bijwerkingen.

  Infrarood impuls laser in Laser Medische Reflextherapie en Natuurgeneeskundige Praktijk:
  Onze praktijk is ingericht met de modernste infrarood impuls laser, speciaal ontworpen voor verschillende ontstekingsziekten en voor behandeling van gewrichts-, spier en pezen pathologie. Infrarood impuls laser is een klasse hoger en sterker dan een permanent rode laser, gebruikt in de meeste gevallen.

  In de Laser Medische Reflextherapie en Natuurgeneeskundige Praktijk is een toegewijd, ervaren specialist werkzaam, arts-internist met universitaire medische achtergrond, klinische ervaring en ook gediplomeerd als lasertherapeut en natuurgeneeskundige therapeut.
  Lid VNT (Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten) en Lid EMLA (European Medical Laser Association).
  In onze praktijk kunt u ook, indien nodig, verder een mediche advies en consultatie verkrijgen. Consultatie is gratis!

  – link –
  – link –

 2. Geachte heer of mevrouw Klaasen,

  Als uw reactie hierboven model staat voor de professionele kwaliteit van uw werk, dan vind ik dat van een uiterst bedenkelijk niveau.
  Lappen tekst zonder ook maar één verwijzing naar wetenschappelijk onderzoek.
  U bent toch doctorandus?
  Aan het eind van uw betoog komt de lelijke aap uit de mouw: het is ordinaire reclame.
  Wat mij betreft wil ik op dit forum van dit soort bijdragen verschoond blijven.

 3. Bij dit onderzoek treed hetzelfde probleem op als bij de LWK. Bij de LWK zijn wij er al achter dat sub-classificering moet leiden tot betere resultaten. Wellicht dat dit voor a-specifieke nekklachten hetzelfde is. Waar de manipulatie voor de ene nekpatient de aangeweze therapie is is dat voor de andere patient een stabiliteitprogramma. De kunst wordt nu om de juiste therapie voor de juiste patient te selecteren. Daar helpen onderzoeken waarbij alle a-specifieke nekklachten op een hoop gegooid worden niet. Ook cervicaal zullen wij gaan toewerken naar prediction rules om te voorspellen welke therapie voor deze patient het beste is…..

  Vriendelijke groet,

  Thom Schambergen

Reacties zijn gesloten.