De activiteit van ontstekingscellen bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom blijkt objectief meetbaar te zijn. Dit kan via het bloed van de patiënt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Onderzoekers van het Centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waarmee voor het eerst objectief de activiteit van ontstekingscellen bij het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) gemeten kan worden. Tot nog toe kon dit syndroom alleen subjectief worden vastgesteld, via waarneming door de arts.

Meetbaar

De activiteit van de ontstekingscellen blijkt in bloedmonsters van de CRPS-patiënt meetbaar te zijn. Deze methode is direct toepasbaar in de praktijk, zeggen de wetenschappers. Over de bevindingen publiceert onderzoeker drs. Krishna Bharwani in het juninummer van vakblad Mediators of Inflammation.

Na operatie

CRPS, ook wel bekend als posttraumatische dystrofie, is een complicatie die kan optreden na een operatie of een ongeluk. Jaarlijks krijgen ongeveer 4.000 patiënten dit verschijnsel. Zij hebben veelal continu pijn. Die gaat samen met symptomen zoals temperatuur- en kleurverschil tussen de aangedane en niet aangedane zijde.

Verloop

Daarnaast komen ook voor: zwelling, klamheid of droogheid, functieverlies, spasme en verandering van de haar- en nagelgroei in de aangedane zijde. Het natuurlijk verloop is vaak ongunstig en er is geen eenduidigheid in therapie. De ziekte kan zelfs leiden tot ernstige invaliditeit.

Onduidelijk

Lang is onduidelijk geweest waardoor dit syndroom ontstaat. Er bestaat zelfs discussie in de medische wereld over de vraag of het wel een fysieke aandoening betreft. Het Centrum voor Pijngeneeskunde doet al jaren onderzoek naar de onderliggende mechanismen ervan. Hierdoor is duidelijk geworden dat een steriele ontsteking een belangrijke rol speelt bij CRPS. Prof. Frank Huygen: “Tot nu toe kon de diagnose alleen subjectief gesteld worden. Dat gebeurde op basis van symptomen waarmee de patiënt zich presenteert. Dat de ontstekingsactiviteit in het bloed nu objectief kan worden gemeten, is in zekere zin ook een mate van erkenning voor de patiënt. Die voelt zich namelijk niet altijd begrepen.”

Methode

Promovenda Bharwani onderzocht de methode om de mate van activiteit van ontstekingscellen bij CRPS vast te stellen. Dit gebeurde via een bepaling van het gehalte van de soluble IL-2 receptor in het bloed. Deze aanpak wordt al toegepast, onder andere bij sarcoïdose om ziekteactiviteit te meten.